Aggtelek

Aggtelek különleges adottságai, földrajzi helyzete miatt kiemelkedik a vele hasonló létszámú kistelepülések közül.

Az egymással vetekedő, s a világon is csak kevés helyen előforduló felszíni és földalatti ritkaságok találkozásainak egyik helye Aggtelek.
Ezek közül legismertebb a Baradla-barlang, közismertebb nevén az “Aggteleki Cseppkőbarlang”, amely az Aggteleki Karszt és a Szlovák Karszt barlangjaival együtt 1995-től a Világörökség része lett.
A lakosság létszámához képest jóval nagyobb hírnevét is a cseppkőbarlangjának köszönheti. Lloyd Trevor, a neves kanadai földrajztudós 1957-es európai tanulmányútjának tapasztalatairól egyik Magyarországra címzett levelében a következőket írta:

Mély meggyőződésemmé vált, hogy kicsiny országuk ebben a barlangban olyan egyedülálló föld alatti kinccsel rendelkezik, amilyennel csak földünk kivételes kontinense dicsekedhet, és amely méltó arra, hogy az egész világ megismerje és csodájára járjon.
Az Aggteleki-cseppkőbarlang megérdemli, hogy egy sorban említsük a Föld legnagyobb földrajzi jelenségeivel, a colorádói Grand Canyonnal, a Niagara-vízeséssel, vagy a Yelloowston-park híres gejzireivel.”

Aggtelek1

Aggtelek lakosságára mindig jellemző volt a szívós élni akarás és a hely szeretete, amelyet a történelem során többször is bebizonyított.

A tatárjárás során teljesen lakatlanná vált a község, melynek lakói a környező településeken kerestek menedéket, de onnan is visszajártak földjeiket megművelni.

A másik nagy próbatétel a község életében 1858-ban következett be, amikor egy tűzvész után a község minden lakóháza leégett, egyedül az iskola épülete maradt meg.

A két világháború közötti időszak nem hozott fejlődést Aggtelek életében. A nehéz gazdasági helyzet, a fiatalok elvándorlása következtében a népesség sem növekedett. A község gyenge termőföldje végig Aggtelek történelme folyamán inkább a hegyi állattenyésztés, mészégetés és a szövő-fonó háziipar fejlődését segítette elő.

A község életében nagyobb változás az 50-es években, a településhez közel eső szénbányák megnyitásával és a különféle ipari üzemek telepítése után következett be. A mezőgazdaságban változás nem történt, mert Aggteleken továbbra is egyéni gazdálkodás folyt annak ellenére, hogy két esetben is szövetkezetet szerveztek, de ezek életképtelennek bizonyultak. Jelenleg a lakosság nagy része az iparban, az idegenforgalmi és vendéglátó-ipari munkahelyek alkalmazásában találja meg a számítását.

Aggtelek2

A jelenleg 600 lakosú község az Aggteleki Nemzeti Park legjelentősebb és legismertebb turisztikai központja, amelyet közvetlen autóbuszjáratokon érhető el Budapest, Eger, Miskolc.

A község belterületén festőien szép Tóhegy és az Aggteleki-tó partjánál épült meg a nyári rendezvények színhelyéül szolgáló Szabadtéri Színpad.

A környéken megtalálható nagy számú gyógynövények begyűjtését és felvásárlását a lakosság életszínvonalának emelése érdekében is elő kell segítenünk a turizmusból származó bevételek mellett úgy, hogy a természeti értékek ne károsodjanak.

Egy megújuló és kibővített közösségi háznak ezen a helyen és ebben a környezetben nagy szerepe lenne, intenzíven segíthetné a turizmust /kiállítások, ismeretterjesztő rendezvények, konferenciák,/ és az oktatásban is jelentős szerepe lenne, /pl; felkészítés a biogazdálkodásra, falusi turizmusra, idegenvezetésre, vállalkozásra, stb./
A Közösségi Ház információs központként is működhetne. Itt lehetne berendezni az ANP és Aggtelek fő értékeit reprezentáló kiállítást, amely bepillantást nyújtana a térség földtörténeti múltjába megismertetné a karsztosodás és a barlangok kialakulásának folyamatát, a karsztfelszín tipikus formakincsét.
Bemutatná a legjellemzőbb élőhelyek állatvilágát, az itt élt és ma is itt lévő emberek tevékenységét, szokásait, stb. Be lehetne mutatni a Baradla-barlangból, illetve a barlangbejárat előtti ásatásokból előkerült régészeti leletek egy részét is, így a bükki kultúra emberének eszközeit, művészi kivitelű vonaldíszes kerámiaedényeit és más, a környékre jellemző mesterségeket és azok eszközeit is.

A barlangbejárat előterében /ahol az önkormányzatnak több mint 130 ha. földterület tulajdona van, /a Világörökséghez méltó fogadóteret és a jelenleginél több turisztikai kínálatot szeretnénk biztosítani az idelátogató turistáknak.

Tisztelt “Utazó”!

Kérem, látogasson el Aggtelekre!

Ismerje meg az aggteleki táj természeti szépségeit, az aggteleki embereket, akik sokak szerint büszkék lehetnek eddigi eredményeikre.
Aggtelek és az Aggteleki Nemzeti Park egész évben szeretettel várja az érdeklődőket. Az élményadó programok sokfélék: barlangtúrák, kirándulások, madár- és növényismereti séták, ismerkedés a hucul ménessel, sétakocsikázások, a környék / beleértve szlovák területeket is kb. 50 km-es körzetben/ épített kulturális örökségéhez tartozó műemlékek, kiállítóhelyek és a ritka természeti képződmények megtekintése. Nem könnyű a választás.