Egerszalók

Egerszalók Bogács közelségében Eger mellett Bükk és a Mátra hegység között, a Laskó-patak völgyeben terül el. Az egri borvidékhez tartozó falu, ahol egyre több borász kínálja borait a borospincékben, illetve  az  egerszalóki rendezvényeken. A bortúra útvonalának is egyik állomása is Egerszalók. Az egerszalóki borok alapjául szolgálnak a híres Egri Bikavérnek.

Egerszalók1

Riolittufába vájt pincék,   barlanglakások, kaptárkövek, horgásztó és  kultúrtörténeti emlékek várják az idelátogató turistákat. Egerszalók talán legnagyobb nevezetessége a föld mélyéből feltörő hévízforrás. A domboldalról lefolyó víz az évek során egy nagy területű mészkőlerakódást, úgynevezett sódombot épített. A gyógyfürdő vizét egy 73 fokos hőforrás táplálja, mely gejzírként tör fel a földből. A gyógyvíz elsősorban ízületi és reumatikus bántalmak gyógyítására, valamint csontsérülések utókezelésére alkalmas.

Egerszalók2

A Laskó-völgyi víztározót melyet a horgászok csak egerszalóki horgásztónak ismernek az országban, 1982-ben építették a Laskó-patak felduzzasztásával. A víztározó szerepe a Laskó-patak folyásának szabályozása, árvízmegelőzés. A tó átlagos mélysége kb. 3 méter.   A tó helyén előzőleg mezőgazdasági terület volt, ezért több helyen víz alatt fák, bokrok,   húzódnak, melyek kiváló életteret biztosítanak a különösen a ragadozó halak számára. A kristálytiszta vizű tóban fogható halak: ponty, csuka, amur, domolykó, arany – és ezüst kárász, sügér- és keszeg félék. Egerszalók közkedvelt helye a horgászoknak ahol a tavon akár csónakból is horgászhatunk.