Noszvaj

Megközelíthető: Noszvaj község Egertől 11 km-re északkeleti irányban a Bükk hegység déli lejtőjén, a 669 méteres Várhegy lábától délre húzódó völgy kiszélesedő részén, a Kánya patak két oldalán helyezkedik el. Eger felől: 2504-es Eger-Bogács összekötőúton közelíthető meg.

Mezőkövesd felől: 3-as (E 71) főútvonalról a 2509-es úton Szomolya vagy a 2511-es úton Bogács irányában juthatunk Noszvajra.

Noszvaj1

A falu

Talán nem mindenkinek kell egyformán bemutatni Noszvajt. Akik még nem jártak e környéken, azoknak tudnám ajánlani, hogy ne kerüljék el! Erdők, hegyek, völgyek, dombok, szőlő, borok, pincék? – igazi honfoglalni való táj az érkezőknek, az itt élőknek pedig újra felfedezni, megtartani való környezet.

A falu Eger felé eső része Síkfőkút, a természetet járó turisták hétvégi negyede csónakázó tóval, az erdőkbe nyíló hegyi ösvényekkel, erdei utakkal. Ha valakinek épp nincs kedve nagyokat kirándulni, alkalmasint elég, ha csupán nyitott ablaka előtt ül, tüdejét, pórusait átjárja a friss levegő, hallgatja, nézi az erdőt.

Lenn az erdő alatt a falu régi központja. Töredékesen mutatja még a régebbi, egységes utcaképek hangulatát. A település önkormányzatának virágosítási programja jelzi a falu esztétikai igényeit: az országban elsőként kapcsolódott be a község az Európai Virágos Városok és Falvak versenyébe. A faluképre jellemzőek a régi, fehérre meszelt parasztházak, kékszegélyű apró ablakokkal, helyenként gyönyörű kőfalak, kőkerítések, némelyik udvarban a tufából épített kenyérsütő kemencék.

Noszvaj2

A településtől elválaszthatatlanok a kisebb-nagyobb pincesorok, a tufába vájt pincék. Közöttük is egyedülálló a Thummerer család birtokában lévő 2000 m˛-es pincerendszer, ahol ma is használják a század elején svájci mesterek által épített bortárolókat, ill. a Mágnás Borok Háza, amely az Almási grófok családi pincészetének örökébe lépett.

A falu déli völgyében található az építészetileg elkülönülő kis sziget, a de la Motte kastély. Az épület a magyar kastélyépítés miniatűr remeke késő barokk, copf stílusban. Védett műemlék, mintaszerűen rekonstruálva. A kastélyt nagykiterjedésű park, ún. angol kert övezi.

A településhez tartozik a Farkas-kövek térsége, az ún. Pocem, ahol a domb gerincébe faragva átriumokat, ajtókkal, ablakokkal ellátott barlanglakásokat találhat a kíváncsiskodó.

Noszvajon öt szálloda, két panzió, turistaház, ifjúsági tábor, kemping, falusi vendégfogadóházak, éttermek várják a pihenni vágyókat.

Noszvaj4

A faluban és közvetlen környékén mód van számos sportág kipróbálására is: a Mátyus Udvarházban lovasiskola, az Eged hegyen sárkányrepülés és siklóernyőzési lehetőség, a szállodákban úszómedencék, teniszpályák, kondicionáló termek várják a vendégeket, a Bükki Nemzeti Park pedig számos turistaútvonalat és hegyi-kerékpározási alkalmat kínál.

A bor és a gasztronómia jegyében évről-évre összeállított eseménynaptárunk középpontjában a helyi paraszti étkezési, ünneplési szokások felelevenítése áll. Kísérletet teszünk arra, hogy megóvjuk a feledéstől a régi ízeket, különös figyelmet fordítva a kemencékben készíthető finomságokra, a szilvalekvár főzésre és a gyümölcsaszalásra. A falu Gazdaháza és az itt található kemencék sütés-főzési bemutatóink és kóstolóink helyszínei. Húsvét hétfőtől a novemberi Szent Márton-napi Újbor Ünnepig egész évben folyamatosan készülünk gasztronómiai-, borászati-, hagyományőrző- és folklór programokkal a vendégek fogadására.

Látnivalók

De la Motte kastély

A de la Motte kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke, késő barokk, copf stílusban épült 1774-78 között. Építtetője, Báró Szepessy Sámuel később eladni kényszerült gróf Almásy Antal özvegyének, báró Vécsey Annának. A kastély közkeletű elnevezése az ő második házasságából származik: férje de la Motte ezredes Mária Terézia udvarából, neki tulajdonítják a kastély belső franciás díszitését és utalásait. Tervezője lehet Fellner Jakab vagy maga a kivitelező Povolni János. A falfestmények Kracker János Lukács és Zách János, Szikora György valamint Lieb Antal munkái.

Védett műemlék mintaszerűen rekonstruálva. A kastélyt nagykiterjedésű park ú.n. angol kert övezi.

Cím: 3325 Noszvaj, Dobó út 10.
Tel: 36/463-090, 36/463-017
Látogatható: hétfő kivételével, minden nap 10.00-12.00 és 13.00-15.00
Rendezvények esetén a látogatás szünetel.
Református templom

A hajdani Árpád-kori templom 1928-ban sajnos lebontásra került, ekkor épült a jelenleg is álló templom, melynek oldalbejáratánál egy falszakasz, szépen faragott gótikus nyílással idézi az elbontott Árpád-kori templom szépségét. A művészettörténeti ritkaságnak számító festett, fakazettás mennyezete Egerben, a Vármúzeum Gótikus Palotájában tekinthető meg. A mennyezetképek legjellegzetesebb darabjainak másolatai Noszvajon is megtekinthetők.

Cím: 3325 Noszvaj, Deák F. út 1.
Istentiszteletek: minden vasárnap 10.30 és 14.30 órakor
Gazdaház

A helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület, mely helytörténeti jellegű kiállításnak ad otthont. A Gazdaház és udvara ad otthont a településen megrendezendő programok nagy részének. Ezen alkalmakkor a tájház két kemencéjében tájjellegű finomságok készülnek és az augusztus végi Szilva-nap alkalmával itt mutatjuk be a szilvalekvár főzés csínját-bínját is.

Csoportok részére előzetes bejelentkezés alapján vállalunk kelttésztából készült sütemények készítését (Tel: 36/463-396).

Cím: 3325 Noszvaj, Deák F. út 40.
Látogatható: március 15-október 15., hétfő kivételével naponta: 15.00-18.00-ig
Pinceházak, barlanglakások

A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a ?Pocem?-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik.

Látogatható: előzetes bejelentkezés alapján: 36/463-396
Síkfőkút

Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége az eredeti Síkfőkút. A környék turisztikai- és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki, az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya patak valamennyi forrását és környékét majd névvel látták el őket. Ilyen például a Síkfőkút közelében fekvő, Attila-forrás, melynek környékét erdei pihenőhellyé alakították ki.

Síkfőkút és környéke az 1930-as évektől Eger város kedvelt kirándulóhelye volt, ebben az időben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek, és ekkor alakították ki a felső tó jelenlegi formáját is.

Napjainkban Noszvaj és Síkfőkút összeépült, több száz hétvégi és víkendház, valamint vállalati üdülők létesültek ezen a területen.

A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, a tórét piknikezésre csábítja az ideérkezőket.
Galassy-kastély

Késő eklektikus stílusban épült 1900-ban, építője egy mezőkövesdi építész vállalkozó volt.

Az épülettől keletre lévő domb oldalában tufába vájt kápolna épült, amelyből kétoldalra sírkamrákat alakítottak ki (Galassy-kripta). A kastély 1953 nyarán kigyulladt és leégett, használhatatlanná vált, majd 1959 körül üdülési célra átépítették, jelenleg szállodaként működik.