Szilvásvárad

Heves megye északi részében, a Bükk oldalán, Eger és Ózd között található. Elérhetősége Budapestről  Füzesabony, Eger városán keresztűl, vonattal pedig Budapest, Füzesabony, Eger, Szilvásvárad utvonalon érhető el.

Szilvásvárad1

Szilvásvárad ősi idők óta lakott terület. A Bükk hegység ezen részén már a kőkori ember lakott: az Istállóskői barlangban az ásatások során 35-40 000 éves leletek kerültek napvilágra. Az első írásos adatok 1300 körül említik. Történelmi források szerint Nagy Lajos királyunk is szívesen látogatot ide. Ma az itt élő embereknek az idegenforgalom a legjelentősebb foglalkozási ágazata.

Szilvásvárad2

Az idelátogatók szabadon élvezhetik a csodás környezetet, a friss, tiszta levegőt, a nyugalmat, az erdők csendjét, a patakok zúgását. ABükki Nemzeti Park területén gyalogos sétával, kerékpárral vagy kisvasúttal járható végig a Szalajka-völgy, megtekinthetők a pisztrángos tavak, az egyedülálló szépségű, természetes tufaképződményen lezúduló Fátyol-vízesés, a szabadtéri erdei múzeum, az erdészeti múzeum, és a vadaspark. Kijelölt tanösvények vezetik el a túrázni vágyókat az “őserdőhöz”, a kilátókövekhez, a Milleneumi Kilátóhoz, barlangokhoz.

Szilvásvárad3

Szilvásvárad ad otthont a világhírű Lipicai Ménesnek. Itt látható Európa legnagyobb méretű református körtemploma. A szilvásváradi “Orbán-ház” kiállítása a Bükk-hegység keletkezését, növény- és állatvilágát mutatja be. Hangulatos éttermek, szállodák, panziók, vendégházak, magánszálláshelyek, fizetővendég szobák várják Szilvásváradon a kirándulni vágyókat.