Cserépfalu

Cserépfalu a Bükkalja csodálatos települése több mint 760 éves múlttal és 1100 fő lakossal. A község a Bükk déli lejtőjénél a Hoór patak völgyében terül el. Megközelítése az M3-as út felől Mezőkövesd, Bogács, Cserépfalu, Eger felől Noszvaj, Bogács, Cserépfalu útvonalon lehetséges.

Cserépfalu1

A települést völgyek, rétek, lankás domboldalak, szőlőhegyek, illetve meredek hegyoldalak veszik körül. Legmagasabb hegye az Ódor-hegy (661m), ahol várrom is található. Cserépfalu és a szomszédos Bükkzsérc határától északra terül el a Bükki Nemzeti Park egyik fokozottan védett területe. Egyedülállóan gazdag növény- és állatvilága, lepkefaunája és rovarvilága. A nemzeti park területén mintegy 90 költő madárfaj él köztük több olyan kihalástól veszélyeztetett fajjal, amely hazánkban csak a Bükk erdőségeiben, sziklafalain fészkel.

Cserépfalu2

A Hoór-völgye bejáratától kb. 300 méterre balra tábla jelzi a világhírű Subalyuk ősember barlang bejáratához vezető gyalogutat. A Subalyuk barlangban végzett ásatások során előkerült egy felnőtt nő és egy gyermek csontmaradványa, melyek a neander-völgyi embertípushoz sorolhatók. Az ásatások során talált leletekből látható kiállítás a falu központjában található Subalyuk múzeumban. A Hoór-völgyén továbbhaladva 2km-re jobbra található az Oszlai Tájház (nyitva szerdán és szombaton). A tájház megtekintése után páratlan élményt nyújt az Ódor vár romjainak megmászása az Ódor  hegyen. A hegytetőről gyönyörű kilátás nyílik a Bükk hegyláncaira, dombjaira, falvaira, tiszta időben megláthatjuk az innen kb. 40 km-re kanyargó Tisza folyót is. A túrázókat a várrom mögött fedett pihenőhely, szalonnasütőhely valamint a közelben tiszta hűs vizű hegyi forrás várja.

Cserépfalu3

Cserépfalun is megtalálhatók a Bükkaljára jellemző kaptárkövek. A legnagyobbnak a magassága eléri a 22 métert. A cukorsüveghez hasonló sziklakúpokra fülkéket vágtak, amire régészek és néprajzosok máig nem találtak magyarázatot: kultikus-, áldozati-, vagy temetkezőhelyként szolgált-e, esetleg méhkaptárok elhelyezésére használták. Cserépfalu kilátója a falu felett emelkedő szőlőhegyen található melynek formája egy kaptárkőre emlékeztet az ablakok szimbolizálják a fülkéket. Cserépfaluban is nagy hagyománya van a szőlőtermesztésnek és borkészítésnek, hiszen minden adottság meg van itt is, több pince és vendégszerető borosgazda várja boraival a betérő szomjas vendégeket.