Lillafüred

Miskolc, Lillafüred, Miskolctapolca, Diósgyőr

Miskolc az ország harmadik legnagyobb lélekszámú városaként számon tartott megyeszékhely ma már új arcával fogadja az idelátogatókat. Az Északi-középhegység meghatározó pontján fekvő településen együtt él a természet és a történelem. Kevés olyan város van, amelynek el sem kell hagyni a területét ahhoz, hogy remek kirándulásokat tegyünk, és közben felfedezzük több tízezer éves múltját. A város szívében emelkedő Avas-hegyen talált legújabb leletek az első ember jelenlétét 70.000 évre visszamenőleg bizonyítják. A magyarság több mint egy évezrede érkezett erre a tájra, s a településnek nevet adó Miskóc nemzetségnek a 11. századtól lett a központja A mai belváros történelmi magja a 15. század végére alakult ki. Miskolc iparosodása 1770-ben kezdődött, amikor a würzburgi származású Fazola Henrik Ómassán felépítette az első vasolvasztó kemencét. A város jelentős műemlékei is a 18. századi nagy fellendülés idején épültek. A következő évszázadban előbb hatalmas tűzvész, majd árvíz is elpusztította Miskolcot. Lakóinak szorgalma azonban minden természeti csapás és háború okozta kár fölött diadalmaskodott. A lüktető életű nagyváros múltjának sokszínűségét templomaiban is őrzi. Közöttük valóságos gyöngyszem az Avasi református templom – Magyarország egyik legjelentősebb késő gótikus emléke – az egykori bortermelésre emlékeztető avasi pincesorok tövében. A templom 13. századi elődje 1544-ben a török pusztítások áldozata lett, s két évtizeddel később ma látható, puritánabb formában építették újjá. Mennyezetét a 18. században festett fa kazetákkal borították, amelyek a maguk nemében a legszebbek közé tartoznak. A templom mellett álló, fagalériás, 16. századi harangtorony órája harangjátékkal figyelmeztet az idő múlására. Miskolc legértékesebb műemlékei közé tartozó, a 18. században emelt, késő barokk stílusú görögkeleti ortodox templom az itt letelepedett görög kereskedők emlékét őrzi. 16 méter magas, gazdagon díszített ikonosztáza az egyik legszebb képfal Magyarországon; a Kazáni Fekete Mária-kegykép ll. Katalin orosz cárnő ajándéka volt. A legnagyobb görögkeleti ortodox gyűjtemény is Miskolcon található, a Magyar Ortodox Egyházi Múzeumban. A kéttornyú Minorita templomban rokokó szószék és pompás padok vonják magukra a tekintetet. A város egyik jellegzetes, református temploma az erdélyi jellegű, rönkfából ácsolt Deszkatemplom. A régió legnagyobb működő egyházi épülete a neoromán-moreszk Zsinagóga. Háromhajós belső tere Magyarország egyik legszebb zsinagógai enteriőrje. Miskolc arra is büszke lehet, hogy 1823-ban itt nyílt meg az ország első kőszínháza, amely később a tűz martalékává vált. Utódja, a Miskolci Nemzeti Színház klasszicista épülete 1856-ra készült el, ahol ma már öt színpadon folynak előadások. A nagy múltú miskolci színjátszás emlékeit mutatja be a Színháztörténeti és Színészmúzeum.

Miskolc1

A múzeumokban is gazdag városban a Herman Ottó Múzeum kiállítási épületében Miskolc évszázadaival, régészeti állandó kiállítással és Magyarország ásványaival ismerkedhetünk. Miskolcon saját múzeuma van a helyi egyetemnek, a vasgyártásnak, a kohászattörténetnek és a papírgyártásnak is. 1950-ben a város jelentősen “gazdagodott”, ugyanis ekkor lett hozzácsatolva: Diósgyőr, Görömböly-Tapolca és Lillafüred-Hámor. Diósgyőr négytornyú, szögletes alaprajzú vára Nagy Lajos uralkodása (1342-1382) alatt épült, és 1424-től száz esztendőn át a királynék vára volt, amelyben nem katonás, hanem lantpengető, kedélyes élet folyt. A 18. században lerombolt várat gondosan helyreállították, s ma az ország egyik legjelentősebb középkori műemléke. A Vármúzeumhoz tartozó kazamatákban Közép-Európa legnagyobb történelmi panoptikuma tekinthető meg, a bástyák fölött nyaranta szabadtéri fesztiválok hangjai szállnak.

Miskolc2

Miskolc olyan csodálatos közvetlen természeti környezettel rendelkezik, mint egyik magyar város sem. A cseppkő- és mésztufabarlangokban, karsztformákban, növény- és állatvilágban egyedülállóan gazdag Bükki Nemzeti Park határa a városon húzódik keresztül. Miskolctapolca Európa egyedülálló Barlang- és Gyógyfürdőjéről híres. A gyönyörű Lillafüredre az ország legnagyobb vízesésén kívül a Palota Szálló impozáns épülete, és a neki tükröt tartó Hámori-tó csábítja a turistákat. A Szinva-patak vízesése mellé a közelmúltban állított József Attila-szobor a magyar szerelmi líra remekére emlékezteti a látogatót, hiszen itt született az Óda című vers.

Miskolc3

Hagyományos rendezvények

Február :
Téli Fesztivál – Kocsonyafesztivál és Bál
Március :
Nemzetközi Ásványfesztivál
Április :
“Menjünk világgá” – Utazási Kiállítás
Május :
Miskolc Város Ünnepe
Diósgyőri Várjátékok
Királynék Tavasza a Diósgyőri Várban
Zsongó Lillafüred
Június :
Borsodi Fonó Nemzetközi Folklórfesztivál
OPERAMI – “Bartók+” Nemzetközi Operafesztivál
Július :
Nemzetközi Dixielandfesztivál
Kaláka Nemzetközi Folkfesztivál
Nemzetközi Canetti Fesztivál
Zene- és Fényfesztivál
Augusztus :
“Arany nyíl” Diósgyőri Történelmi Íjászverseny
Diósgyőri Vigasságok
Diósgyőri Várszínházi Esték
Diósgyőri Középkori Várnapok
Szent István Király Ünnepe
Szeptember :
Bükki Vadas-boros Napok
Nemzetközi Formációs Táncfesztivál és Magyar Bajnokság
Október :
Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja
November :
Miskolci Őszi Kulturális Napok
December :
Karate Hungarian Open
Adventtől karácsonyig – ünnepsoroló

Múzeumok , Műemlélek , Látnivalók

Feledy-ház – Miskolc, Deák F. tér 3.
Magyar Ortodox Egyházi Múzeum és templom – Miskolc, Deák F. tér 7.
Deszkatemplom – bejelentkezéssel látogatható
Színháztörténeti és Színészmúzeum – Miskolc, Déryné u. 3.
Miskolci Galéria – Miskolc, Rákóczi u. 2.
Avasi Református templom és harangtorony – Miskolc, Avas-hegy
Herman Ottó Múzeum kiállítási épülete – Miskolc, Papszer u. 1.
Petró-ház – Miskolc, Hunyadi u. 12.
Herman Ottó Múzeum és Képtár – Miskolc, Görgey u. 28.
Zsinagóga – Miskolc, Kazinczy u. 7.
Diósgyőri Papírgyár Rt. Papíripari Múzeuma – Miskolc, Hegyalja u. 203/1.
Diósgyőri Vár, vármúzeum, történelmi panoptikum – Diósgyőr, Vár u. 24.
Központi Kohászati Múzeum – Felsőhámor, Palota u. 22.
Herman Ottó Emlékház – Lillafüred, Erzsébet sétány 33.
Szent István-Cseppkőbarlang – Lillafüred, Erzsébet sétány.
Anna-mésztufabarlang – Lillafüred, Palotaszálló függőkertje.
Massa Múzeum és Őskohó – Újmassa, Ómassai út.

Fürdők

Diósgyőri Várfürdő – Diósgyőr, Haller u. 1.
Diósgyőri Fedett Uszoda – Városi Uszoda – Diósgyőr, Andrássy u. 63.
Selyemréti Strandfürdő – Bajcsy-Zsilinszky u. 58.
Miskolctapolca-Strandfürdő – Aradi sétány 2.
Barlang- és Gyógyfürdő – Miskolctapolca, Pazár István sétány.